ESEF formátumú konszolidált éves beszámolók készítése
Ön által is ismert eszközökkel

Microsoft Word
integráció

xBRL certified
validáció

Minden egy helyen,
egy eszközben

Egyszerű,
intuitív használat

ESEF éves beszámolókról

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) 2020. január 1-től vezetett be az új Európai Egységes Elektronikus Formátumot (ESEF), melyet a nyilvánosan forgalomba hozott értékpapír kibocsátó szervezeteknek (kibocsátók) mostantól alkalmazniuk kell éves beszámolóik elkészítése és publikálása során.

Az új ESEF formátumnak megfelelő XHTML állományok lehetővé teszik az éves beszámolókban inLine XBRL (iXBRL) tartalom beágyazott elhelyezését is, mely az eddig leggyakrabban alkalmazott PDF és egyéb elterjedt fájlformátumokhoz képest egyszerre teszi lehetővé a szöveges, táblázatos és képi információk mellett számítógépes programok által is feldolgozható adatok, címkék elhelyezését az ESMA által definiált adatstruktúrának és egyéb szabályoknak (taxonómiák) megfelelően.

Konszolidált beszámolók esetén az értékpapír kibocsátó társaságoknak kötelező az ESEF taxonómia szabályoknak megfelelő tartalommal felcímkézett iXBRL konszolidált beszámolókat készíteni, míg nem konszolidált beszámolók esetén "pusztán" az ESEF szabályoknak megfelelő XHTML formátumú plukiáció van előírva.

Az új formátumnak köszönhetően könnyebben és gyorsabban lehet a ESEF beszámolókat ellenőrzését és elemzését végrehajtani, valamint a historikus trendelemzések, komparatív cégértékelő tanulmányok elkészítése is hatékonyabbá, automatizálhatóvá válik.

Mi az érintett kibocsátó cégek teendője?

A kibocsátók jelenleg is rendelkeznek olyan folyamatokkal, mellyel az éves beszámolók elkészítéséhez szükséges pénzügyi kimutatásokat és elemzéseket összeállítják, majd azokat magyarázó információkkal kiegészítve strukturált formában elkészítik éves pénzügyi beszámolóikat.

Az új ESEF formátumú konszolidált jelentések elkészítéséhez ezen folyamatot további lépésekkel kell kiegészíteni:

Meg kell ismerni az alkalmazandó IFRS taxonómiát és fel kell mérni, hogy a kibocsátó jelentésében van-e olyan cégspecifikus pénzügyi közzététel, mely az ESEF által publikált általános taxonómiában nem szerepel. Ez esetben el kell készíteni a cég saját kiegészítő/kiterjesztő taxonómiáját.

A pénzügyi beszámolóban szereplő pénzügyi adatokat fel kell címkézni a taxonómiában szereplő pénzügyi fogalmak közül a jelentésüknek megfelelővel és el kell látni azok dimenzionált leíróival.

Létre kell hozni XHTML formátumban az éves beszámolót

Ellenőrizni kell, hogy a beszámoló megfelel az IFRS és ESEF taxonómiák által definiált valamennyi szintaktikai és szemantikai szabálynak.

Hogyan segít ebben az ESEF ASAP?


Jelenlegi folyamatok megtartása
Az ESEF ASAP alkalmazást úgy alakítottuk ki, hogy Önnek ne kelljen módosítania a már bejáratott folyamatokat, azokat megtartva tudja az új folyamatlépéseket integrálni.
Microsoft Word integráció
A végleges szöveges beszámolót általában szövegszerkesztő, esetleg kiadványszerkesztő programokkal segítségével hozzák létre.
Az ESEF ASAP alkalmazás Microsoft Word-be integrált plugin program, így Önnek nem kell lemondani az eddig megszokott eszköz használatáról és korábbi beszámoló sablonjait is gond nélkül használhatja tovább.
Minden funkció egy helyen
Az ESEF ASAP valamennyi funkciót könnyen elérhetővé teszi, melyre Önnek az új ESEF beszámolók létrehozásához szüksége van:

 • Taxonómiák betöltése, kiválasztása
 • Cégspecifikus taxonómia kiegészítések létrehozása
 • Taxonómiákban való keresés, böngészés
 • Angol és magyar nyelvű megjelenítés támogatása
 • Pénzügyi adatok címkézése, dimenzió értékek beállítása
 • Évek közötti táblázatos adatok címkéinek másolása
 • Automatikus XHTML generálás
 • Teljeskörű validáció az XBRL Certified minősítéssel rendelkező Arelle validátorral
 • Hibaüzenetek forrásának beazonosítása
Címkézés és szerkesztés egyszerre
Az ESEF ASAP a Microsoft Word integrációjának köszönhetően úgy került kialakításra, hogy Önnek nem kell a címkézéssel megvárni a teljes beszámoló elkészültét. A címkézést bármikor meg lehet kezdeni a már elkészült részekre.

Nem konszolidált beszámolók esetén most még nincs szükség a taxonómia alapú címkézésre és így az ESEF ASAP alkalmazás használatára. Ugyanakkor ebben az esetben is el kell készíteni az ESEF szabályoknak megfelelő XHTML formátumú éves beszámolót.
Cégünk ilyen esetben is szívesen nyújt konzultatív támogatást az XHTML konverzió megfelelő elvégzéséhez.
Szeretné jobban megismerni az ESEF ASAP-ot?

Kérje ingyenes online bemutatónkat!


  A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező.

  Update cookies preferences